Vilken hundras passar mig bäst?

Att välja hundras upplever många som klurigt. Det finns otroligt mycket information om hundraser på nätet men kruxet är att få en indikation på vilken inriktning du ska kolla efter. Målet med denna sida är att du ska få en klar bild av vilka raser du ska kolla närmare på.

Vilken hundras passar mig?-test

På senare tid har en mängd test i ”quiz-form” tagits fram för att underlätta beslutet om hundras. Att lägga hela sitt fokus på dessa test är inget vi rekommenderar. Dock är det en bra fingervisning. Skulle alla test visa på samma ras, ja då kanske det är tydlig indikation och en knuff i rätt riktning?

Purinas hundrasguide


Här tar du dig igenom 12 påståenden där du drar i ett reglage som går från ”har ingen betydelse” till ”har väldigt stor betydelse”. När du bockat i din åsikt får du hundrasförslag med kategorierna ”Utmärkt matchning” och ”Nästan utmärkt matchning”.

När matchningen är klar kan du läsa vidare om dina föreslagna hundraser i kategorierna ursprung, personlighet, hälsa, motion, näring, pälsvård och barnvänlighet. Som du hör är detta ett heltäckande test som tar hänsyn till flera olika parametrar.

Gör testet här

Hundrastest från Leva & Bo


Detta test har ett lite annorlunda upplägg jämfört med Purinas. Här ska du välja ut de alternativ som passar in bäst på dig. Varje påstående är kopplade till en eller flera bokstäver som du samlar på dig under testet. När du gått igenom 12 påståenden summerar du dina bokstäver och kollar vilken bokstav du angav flest gånger.

I nästa steg har varje bokstav fått en hundras. Fick du mest C är du mest lämpad för spaniel och så vidare. Du kan självklart läsa mer om ”din hundras” livsstil, inlärning, storlek och skötsel i samband med svaret. Fram med papper och penna, det här testet är kul.

Gör testet här

Allas hundrastest


Detta test från Allas är uppbyggt på nio frågor med fyra olika svarsalternativ. Här läggs stor vikt på vilken ras som passar din livsstil bäst vilket är en av de allra viktigaste frågorna du kan ställa dig.

Ett annat fokusområde testet har är hur hundrasen kompletterar din familj. I detta test får du endast en matchning, vilket bryter av något mot testen ovan som har fler alternativ. Självklart presenteras ”testvinnarens” egenskaper och kännetecken i slutet.

Gör testet här

“It’s a dog’s life” hundrastest


Testet låter dig svara på 10 lite kortare frågor vilket gör att det inte tar många minuter att slutföra testet. Det vi gillar extra mycket är att du får förslag på många potentiella hundar för dig.

När vi gjorde testet fick vi förslag på sex olika alternativ. När du fått fram förslagen kan du läsa mer om var och en av raserna. Du får mycket information om flera kategorier (exempelvis personlighet, träning och hälsa) och dessutom en fakturaruta om vikt, antal i Sverige, matbehov per dag och mankhöjd.

Gör testet här

Blev du överraskad?

Oavsett resultat är det alltid spännande att kolla resultaten. Blev du överraskad eller var det ett väntat resultat? Vi hoppas att dessa test ger dig en fingervisning om vilka hundraser du kan kolla vidare på. När beslutet väl är taget känns det i de flesta fall självklart att det blev just den hundrasen. ”Vilken hundras är jag?”-fasen glömmer man lätt bort i efterhand.