Att skaffa hund - tänk på detta

Det är många som går och funderar på om de ska skaffa hund. En hund blir snabbt en del av familjen och bidrar med glädje i livet. Vi går igenom era vanligaste funderingar kring hundköpet. Med mer kunskap i ämnet blir det (förhoppningsvis) enklare att ta beslut.

Skaffa hund eller inte?

Den största frågan avhandlar vi med en gång. Detta med hjälp av en klassisk lista med för- och nackdelar. På så sätt blir det tydligt vilka skiljepunkterna är.

Fördelar


Du får sällskap

Behöver vi ens gå in närmare på denna punkt? Människans bästa vän är med dig i vått och torrt.

Motionen ökar

Nej du, att ligga kvar i soffan är inget alternativ. Inte med hundens vädjande ögon. Det är bara att börja planera dina promenader eller löpturer.

En meningsfull tillvaro

Att ta hand om en hund är att visa omsorg, något vi människor mår bra av. Omsorgen vi ger hunden skapar meningsfulla dagar.

Hundar är känsliga

Visste du att hunden känner av vilket humör du är på? Du får både en busig lekkamrat i härliga stunder och en tröstande gos-stund när livet känns svårt.

Stressnivån sjunker

När vi klappar och kelar med hundar bildas hormonet oxytocin i kroppen. Hormonet minskar stress och oro. Det är faktiskt ett kärlekshormon som också utsöndras vid förälskelse.

Hundtricket fungerar

Människor med hundar uppfattas som glada och empatiska visar en studie från universitetet i Indiana. Hundägarna får en naturlig kontakt med varandra och samtal om hundarna är en utmärkt ice breaker.

Nackdelar


Du blir låst

I början är det en omställning att inte kunna ropa ”JA!” på alla roliga aktiviteter som dina vänner föreslår. Att ha hund kräver att du hela tiden tänker ett varv till.

Det kostar

En punkt som är tråkig att ta upp men ack så nödvändig. Det är inte bara inköpet som kostar. Veterinärräkningar, vaccinationer, mat, hundvakt/hunddagis, försäkringar och eventuella kurser gör att du måste ha lite marginal på kontot varje månad.

Inget för en pedant person

Känner du att du inte klarar av smuts, päls och omflyttningar i din lägenhet är inte alla hundraser för dig. Att vara beredd på ”liv och rörelse” krävs - till en viss grad.

Valpstadiet

Vissa personer upplever det svårare än andra att ta ansvar för hundens uppfostring. Att få hunden rumsren samt att få pli på den kräver att du engagerar dig - och har tid.

Adoptera en hund

Om du planerar att skaffa hund ska du tänka igenom möjligheten att adoptera en hund. På Hundguiden.com kan du läsa mer om hur du går tillväga för att adoptera en hund som är i behov av ett kärleksfullt och omhändertagande hem. Hundguiden skriver om alla olika aspekter kring att adoptera en hund i en väldigt informativ och heltäckande sammanställning. Här får du också tips på organisationer i Sverige som förmedlar hundar du kan adoptera.

Skaffa hund men jobbar heltid

En vanligt dilemma uppstår när du bestämt dig för att skaffa hund men har ett heltidsjobb. Vi rekommenderar att skaffa hund när du går på semester – det är viktigt att umgås mycket de första veckorna.

Om du bor i närheten av jobbet kan du springa hem på lunchen och på rasterna för att rasta hunden. Har du och din partner möjlighet att jobba hemifrån kan ni försöka göra detta olika dagar så att någon av er alltid är hemma med hunden. Annars finns alltid alternativen nedan.

Hunddagis


Ett hunddagis tar hand om hundar mot en avgift. Tänk på att dubbelkolla om hunddagiset som finns i din närhet tar emot hundrasen du kollat in. Det är nämligen inget du kan ta för givet. Här kan du läsa mer om hunddagis.

Hundvakt


Räcker inte din tid till eller jobbar du inte i närheten av hemmet? Då kan det vara bra att skaffa en pålitlig hundvakt. Försök att hålla dig till en eller ett par stycken hundvakter. Det underlättar så mycket när rutinerna är likadana varje gång. Läs mer om hundvakter och se exempel på en checklista för hundvakten.