4 roliga övningar som tränar din hund

Det finns många sätt att få utlopp för både din och din hunds kreativa förmåga. Att träna hundar skapar ett speciellt band mellan husse/matte och hunden. När ni går igenom utmaningarna tillsammans lär ni känna varandra mer och pålitligheten ökar.

Längst ner på denna sida hittar du fyra olika ledarskap-hundövningar som ger lydnad och pli på hunden.

Träna hund-lydnad hemma

Något som underlättar din och din hunds relation är om ni hittar en nivå av ömsesidig respekt där hunden lyder dina order och du känner in hundens behov. Du får en behaglig vardag och hunden får hänga med dig på äventyr som caféer och kalas. Vi börjar med att skilja på två typer av lydnad: omgivnings- och kommandolydnad.

Omgivningslydnad


Omgivningslydnad

Med denna typ av lydnad markerar du tydligt hur hunden ska uppföra sig på vissa platser. Hunden kan lära sig att inte ta för sig av maten som är uppdukat på matbordet, inte gå in i finrummet eller inte hoppa upp i den nyinköpta finsoffan.

Situationsbunden lydnad:

Du lär hunden att ”tänka efter före” och inte reagera instinktivt på saker som händer runtom. Exempel kan vara att inte hoppa upp i famnen när gäster kommer till ert boende. Lär hunden att vänta till gästen tagit av sig jackan och ge belöningen vid lyckat resultat.

Kommandolydnad


Hunden reagerar på ord och kroppsspråk. Här måste du vara konsekvent. Se till att din omgivning använder sig av samma vokabulär. Glöm inte belöna när hunden följer dina ord för att visa att visa för hunden att den gör rätt.

4 exempel på lydnads-övningar för hund

1

Städkommandot


Förena nytta med nöje. Hunden ser denna övning som en utmaning och hjälper gärna till. Släng en leksak på golvet i ett rum, helst i anslutning till uppsamlingskorgen där hundleksakerna förvaras. Träna hunden på kommandot ”Städa!”. När ordet hörs ska hunden koppla lägga i leksaken i sin hundkorg.

Nu till nästa steg. När hunden lärt sig att plocka i en leksak i taget är det dags att utöka uppgiften. Går du in ett rum och tänker ”men vad många hundsaker som ligger utspridda” är ”städkommandot” din vän fast nu med alla leksaker. Belöna hunden rikligt för väl genomfört städarbete.

2

Promenadtricket


Utveckla din hund genom att våga kombinera övningar under skilda situationer. Säg att ni alltid övar på ”sitt-kommandot” hemma ett visst klockslag. Det är såklart bra och skapar trygghet men för att ta hunden till nästa nivå är det en bra idé att alternera.

Lägg in ett snabbt ”sitt!” när ni är ute på morgonpromenaden nästa gång. Då tvingar du hunden att tänka till och får svart på vitt om det sitter i ryggmärgen eller inte. Miniövningar i olika miljöer skapar inlärning via repetition. Glöm inte att belöna.

3

Upp och hoppa


Gör promenaden och rastningen till en utmaning. Har du en låg mur eller bänk i närheten är det ett perfekt tillfälle att öva lydning. Håll upp en godisbit på muren/bänken så hunden lockas av att hoppa upp. Hoppar den upp? Då är det dags för belöning.

Nästa gång ni går förbi är chansen stor att hunden hoppar upp och går ”bredvid” längs med muren. När den hoppat ner ger du belöningen. Gör denna övning för att lägga in en ”utmaning” på den rutinmässiga promenaden.

4

Grindtricket


Om ni passerar ett staket eller stängsel och du ser en öppning eller dörr en bit bort är det dags att träna hundens tankeförmåga. Släng över en näve hundgodis över stängslet och låt hunden lösa uppgiften. I början kan hunden vara lite undrande men tillslut hittar den öppningen.

Att ge sin hund kluriga uppgifter är utvecklande. Du får såklart agera ledare om hunden inte löser uppgiften men oftast behövs bara lite tid. Att ge sin hund trixiga problem med belöningen i sikte är otroligt givande för hunden.

Omvärdera ditt område

Att bli hemmablind är fullt normalt och något vi alla blir. Men vi kan lova det finns massvis med spännande utmaningar och hinder i närområdet. Tveka inte på att ta kontakt med andra hundägare när ni möts i promenadspåret och fråga efter ”hundutmaningar” som kan passa i närområdet.

Ensamträna er hund

Övningarna ovan är något som husse/matte och hunden gör tillsammans. Men det finns ju också stunder då hunden behöver vara själv. Kanske behöver ni som hundägare åka bort på ett snabbt ärende som gör att ni måste lämna hemmet utan hunden? Det är en bra idé att planera in ensamträning för er hund. Hundguiden.com har satt ihop en guide för ensamträning av hundar. Där kan ni se hur ni tränar hunden på olika nivåer av avskildhet och få tips för hjälpmedel vid ensamträning. Det är en bra start att läsa igenom artikeln om du vill läsa mer hur du kan träna upp hunden att inte bli rädd när den är ensam en kort period.